Gekke dingen  < blijft in bewerking want er komt constant gekkigheid bij >                                                 <laatst bijgewerkt:  2020-12-06>
In het kort:  
Op deze pagina geef ik een overzicht van dingen die regelrechte onzin zijn of op z'n minst uiterst twijfelachtig.
Er komen verwijzingen naar paginas waar uitgelegd wordt waarom e.e.a. onzin is.
Stuur me een berichtje als je iets geks gevonden hebt dat hier nog niet staat.

Verwante onderwerpen:  
Autosuggestie,     

Recent binnengekomen links.

december 2014: Klankverschillen tussen WiFi en / of  Ethernet-kabeltjes
link:  http://www.hifi.nl/artikel/22648/Verslag-AudioQuest-digital-time-bij-Audio-Time.html
Hier gaat men -God betere het, en ik ben een ongelovige- luisteren naar de klankverschillen tussen een paar verschillende Ethernet kabeltjes, c.q. WiFi verbinding tussen een Laptop en een DAC of zo. Iedereen met een greintje besef van digitale techniek weet dat dat geen enkel effect kan hebben. De protocollen op zulke verbidingen zijn zodanig dat elke byte perfect overkomt (dat gebeurt toch ook met de software die je via zo'n verbinding downloadt?) en de datasnelheid  van zulke verbindingen is ook een veelvoud van wat er nodig is voor audio (we doen er probleemloos video over en dat vereist effe wat meer bandbreedte.)
Deze mensen zijn ofwel volledig technische onbenullen (en dat kan ik nauwelijks aannemen), OF ze zijn willens en wetens bezig om hun publiek te besodemieten, te bedriegen, te misleiden of wat voor andere en ergere termen er voor deze praktijken te bedenken zijn.


Koolweerstanden in (buizen) versterkers. Ik heb een bekende buizengoeroe (Menno van der Veen) aan het eind van een buizencursus wel eens zo'n opmerking horen maken, maar ik vermoed dat 'ie het als een geintje bedoelde.
Zie het hoofdstuk over weerstanden.


Bekabeling:       Zie ook het hoofdstuk over kabeltechniek 

Luidsprekerkabels
moeten, afhankelijk van de lengte, een redelijk grote aderdoorsnede hebben. Hoe groot wordt hier uitgelegd.
Met het luidsprekersnoer dat o.m. in de bouwmarkten verkrijgbaar is kom je vrijwel altijd uit. Dat kost hooguit 1 tot 3 euro per meter.
Alle duurdere luidspreker kabels zijn oplichterij, d.w.z. dat je veel geld betaalt voor iets dat er misschien wel luxe uitziet maar niet bijdraagt aan de geluidskwaliteit. Lees meer....

Signaal kabels (ook wel interlinks genoemd) voor analoge signalen, dus bijv. tussen je (SA)CD-speler en de versterker. Het is volstrekte onzin om hier meer dan een paar euro aan te besteden. Alle duurdere merken en types liegen je voor dat er geluidskwaliteit er mee te verbeteren zou zijn. Dat is niet waar, het simpelste kabeltje geeft het signaal perfect en volstrekt ongeschonden door. Kabeltjes met vergulde connectoren bieden op een termijn van jaren minder kans op uitval door corrosie.  Lees meer.....

Signaalkabels voor digitale signalen, SP/dif, HDMI, etc. Hier moet je het juiste kabeltype gebruiken. Voor SP/dif een 75 Ohm coaxiale kabel en voor HDMI een speciaal daarvoor vervaardigde kabel (HDMI kabels zijn niet zelf te maken.)  Bijzonder dure kabels of die met exotische materialen zijn oplichterij.

Richtinggevoelige kabels.
Kabels zijn NOOIT richting gevoelig, ook niet als er ergens een pijltje op staat.
Uiteraard moeten kabels met een mannetje- en een vrouwtje- stekker op de juiste manier aangesloten worden, anders past het niet. Dat heeft niets met richtinggevoeligheid te maken.

Optische signaalkabels
Ook hier volstaat het eenvoudige plastic-fiber van ca 1 mm doorsnede, meestal met een zwarte omhulling.  Lees meer.....       

Antenne kabels
Antenne kabels, ook kabels voor "kabel-tv" moeten de juiste z.g. "Karakteristieke Impedantie" hebben, altijd 75 Ohm. Het in de bouwmarkt verkrijgbare spul voldoet altijd.
Neem voor heel erg lange kabels een dikkere. Voor het aansluiten van Satelietschotels verdient een dikkere coax de voorkeur, maar let op dat 'ie in de F-connectortjes past. Lees meer....        

Lichtnet- of stroomkabels.  Ook hier wordt de grootst mogelijke onzin beweerd en voor grof geld verkocht. Met lichtnetkabels, maar ook met lichtnetfilters, verdeelsloffen, speciale zekeringen voor in de meterkast, aparte audio groepen etc. valt geen enkel voordeel te behalen voor de geluidskwaliteit. Ook niet met betrekking tot radiostoring of blikseminslag. Lees meer....

Lichtnetfilters die de geluidskwaliteit zouden verbeteren
Er zijn hoofdstukken over EMC  en Storing.

Aparte eindgroep voor de audio apparatuur.
Dat is voor als je veel geld en moeite wilt doen om GEEN ENKELE verbetering van de geluiskwaliteit te verkrijgen. Zie de hoofdstukken over EMC  en Storing.
Er is in Japan iemand die zelfs een eigen aansluting op het middenspanningnet heeft aangeschaft. En dat zal hem een kapitaaltje gekost hebben...
 
OFC, oxigen free copper  
Het "gewone" koper dat alom gebruikt wordt voor elektrische leidingen is ca. 99.99% zuiver Cu. De elektrische eigenschappen van nog zuiverder koper zijn niet anders, en bovendien, de geluidskwaliteit wordt niet beinvloed door kabels. Daarbij betwijfel ik ernstig of dat spul dat in hifi-winkels verkocht wordt als OFC inderdaad wel zuiverder is. Lees meer....    

Bijzondere materialen
Het aanprijzen van Zilver, Goud, Carbon fiber, Teflon, Kevlar en andere dure materialen wijst altijd naar onzin. Deze materialen bieden geen enkel voordeel voor de geluidskwaliteit. Lees meer.....    


Accesoires en hulpmiddelen en speciale behandelingen:

Spikes onder allerlei audio apparatuur.  
Bij luidsprekerkasten kan het nuttig zijn om ze wat hoger op te stellen. Dat kan met ieder resonantievrij onderstel.
Spikes onder elektronische apparaten kunnen de ventilatie verbeteren. Meer niet. 

CD-mat om bovenop een CD of DVD te leggen.
Je vergroot hiermee de mechanische massa-traagheid van het afspeel systeem. Onder wat ongelukkige omstandigheden kan dat problemen geven.
Voor de techneuten: Het snelheids regelsysteem is een z.g. PID regelaar. Als je een aanzienlijke extra massa toevoegt kan die regelaar instabiel worden, of het systeem kan te traag worden waardoor er een FIFO over- of onderrun ontstaat. Zie ook de werking van de CD-speler.
 
Viltstift om de rand van CD / DVD in te smeren.  
Volgens de voorstanders onderdrukt dit reflecties van het laserlicht in de plaat. Pure onzin. Tegen de tijd dat het laserlicht die rand bereikt heeft is het al zover afgezwakt dat een reflectie geen enkel effect meer heeft. Bedenk dat de gefocusseerde laser een gebiedje van ca. 1/1000 mm in diameter aanstraalt, dat bijna 100% reflecteert. Strooilicht in de plaat speelt geen enkele rol.

Demagnetiseren van CD's, DVD's etc.
Er is een hoofdsuk over demagnetiseren.

Edelsteenbehandeling van kabels of apparatuur. Kan iemand het nog gekker bedenken?  Vast wel.....

Klankschalen om zogezegd "de akoestiek in je luisterruimte te verbeteren".
In het algemeen is voor huiskamer Hifi een wat "dode" akoestiek te prefereren. Reflekties kunnen het geluid wat verdoezelen.
"klankschalen" zijn dingen die waarschijnlijk -ik heb er geen ervaring mee- meetrillen bij vrij specifieke frequenties. Dat is wel het laatste wat je wilt bij hifi muziekweergave.
Het bespelen van klankschalen kan een rol spelen bij het mediteren. Maar zet ze in een andere kamer als je naar muziek uit luidsprekers gaat luisteren.

Cryo behandeling van kabels of andere spullen
Er is een hoofdstuk over cryotechniek.
  
.