EMC  < in bewerking >                                                                                                                                     <laatst bijgewerkt:  2020-12-02>
In het kort:  
EMC staat voor ElektroMagnetische Compatibiliteit, oftewel de mate waarin elektrische apparaten elkaar niet storen (compatibel = met elkaar overweg kunnen).
In het High-End-audio wereldje worden er allerlei apparaten en componenten aangeboden die iets met EMC van doen (zouden) hebben.  Het meeste daarvan is onzin en draagt niet bij aan de geluidskwaliteit.

Verwante onderwerpen:  
Jitter,  Storing, Netfilters, Elektrosmog, aardlus


Gelispel en gepruttel in de FM ontvangst (met eigen antenne) duidt op kruismodulatie door een sterke zender op een (totaal) andere frequentie, of zulke goede ontvangst condities dat je een verafgelegen zender op dezelfde frequentie oppakt. Het verdraaien van de antenne kan helpen (tenzij het een rondom gevoelige antenne is: zo'n hoela-hoep.) Controleer ook alle kabels en connectoren: zijn de binnen aders en de mantels goed aangesloten? Heeft de kat of cavia de kabel niet half doorgebeten? 
Haal een eventuele antenne versterker er eens tussenuit. Kruismodulatie komt nog al eens voor in combinatie met zulke breedband versterkers.
Een enkele keer kan verbetering bereikt worden door het gebruik van antenne kabels met een kleinere transfer impedantie (bijv. de zend-antenne kabel van je amateurzendende buurman. Of dat het geval is kan alleen door een deskundige met goede meetapparatuur vastgesteld worden.

Een CD-speler in een plastic kastje (ghetto blaster) en ander digitaal speelgoed is vaak slecht afgeschermd en produceert gemakkelijk storing in de FM-band. Houd die uit de buurt van je FM tuner en de antenne kabels daarvan.

Als een zender in de buurt inspreekt in je (analoge) audio versterker kan het helpen om alle kabels, ook die van de luidsprekers en het lichtnet te voorzien van ferrietkralen. Er zijn deelbare kralen in de handel voor kabels waar je de connector niet af wilt halen.
Een andere aanpak is om alle "hete" signaal ingangen in de versterker, direct waaar ze kast in komen te voorzien van een serie weerstandje van een paar KOhm. 
Let er dan ook op dat de massa (mantel) van alle signaal aansluitingen direct aan de achterwand met elkaar en met de metalen kast doorverbonden zijn. Als ze elk hun individuele kabeltje naar het inwendige van de versterker hebben vormen die kabellussen daar een prachtige inkoppelmogelijkheid, en blijft er niets over van afschermende werking van de kast.

We zien de versterker en andere apparatuur nog wel eens midden tussen de luidsprekers staan. Daar is niks mis mee, je hebt dan de kortste luidsprekerkabels, maar realiseer je dat die kabels zo een prachtige dipoolantenne vormen op zo'n  30 MHz. En denk dan nog eens aan het (opgevoerde) 27 Mc bakkie van de buurman! 
Vlak bij de versterker ferriet kralen om de luidspreker kabels rijgen.

Een netfilter heeft alleen effect als het op de grens tussen het inwendige en het uitwendige van de metalen elektronica kast gemonteerd is. Het snoer naar buiten mag het inwendige niet "zien". 
Deze filters werken pas vanaf 1 Mhz voor de grotere modellen, en vanaf  6 of 10 Mhz voor de kleintjes. Het soort stoorsignalen dat via het lichtnet propageert, zoals het aanslaan van de koelkast , is grotendeels "in de band" en dus veel laagfrequenter en wordt capacitief ingekoppeld op de -gevoelige- signaaalleidingen. Een netfilter helpt dan niet. 
Als er een EMC probleem is met frequenties waar zo'n filter wel werkzaam is moet je k alle signaalleidingen, en die naar de luidsprekers onder handen nemen


Kijk ook eens bij wat ik vertel over de Kooi van Faraday Er zijn daar een paar aardige experimentjes te doen.