Veroudering                                                                                <laatst bijgewerkt:  2014-12-15>
In het kort:  
Alle apparatuur, gaat op den duur slechter functioneren. Slijtage is bijna een natuurwet, ook de mens zelf en al zijn scheppingen ontkomen er niet aan.
Sommige dingen slijten sneller dan andere, maar er is een algemeen gedrag dat bijna altijd opgaat: De BadkuipCurve.
De meeste slijtage wordt pas merkbaar als er een bepaalde grens overschreden is, daarvůůr is er nog niets aan de hand.

Verwante onderwerpen:  
Inspelen,   

Inhoud:
BadkuipCurve
Burn-In
Technische Veroudering
CommerciŽle Veroudering

De BadkuipCurve geeft het verband aan tussen de tijd dat 1 of ander ding in gebruik is en de kans op een defect, al of niet repareerbaar.

. BathTub.jpg

Op de horizontale as staat de tijd, in willekeurige eenheden, op de vertikale as het aantal problemen of uitvallers, ook in willekeurige eenheden, meestal als kans in %.
We onderscheiden 3 perioden.
Periode 1 betreft de z.g. Vroege Dood (Early Death). Meestal is dat een fabricage fout die bij de eindtest niet opgemerkt is. Vaak iets simpels, een slechte soldeerverbinding of zo. 
Periode 2 slaat op de normale levensduur met een gering aantal problemen.
Periode 3 betreft het naderend einde van de levensduur. Het aantal problemen neemt geleidelijk aan toe, totdat het onacceptabel wordt en we van het echte einde van de levensduur spreken.
Dit is de algemene vorm, en daar zie je dan ook de verwantschap met een lengte-doorsnede van een badkuip. Voor elk product zal de tijdschaal anders zijn, maar bijna alles vertoont een relafief hoge uitval in het begin, een lange tijd van normaal gebruik en geleidelijk aan toenemende problemen naarmate het "einde levensduur" nadert.

Burn-In, of Inbranden is een aktie die zeer veel fabrikanten ondernemen om te zorgen dat fase 1 zich afspeelt vůůr het afleveren van het product aan de klant. De spullen worden enige tijd (van een paar uur tot enkele dagen) in een gebruikssituatie gebracht, vaak bij een verhoogde temperatuur. Vervolgens wordt er getest of het product nog voldoet aan de specificaties. Pas dan wordt  het uitgeleverd. Dat kost natuuurlijk extra inspanning en tijd=geld, maar het voorkomt veel naamschade door voortijdig uitvallen van het product bij de klant, of -als de veiligheid in het geding is- een trugroep actie..

Burn-In is dus wezenlijk iets anders dan "Inspelen" dat veronderstelt dat het product na een tijdje gebruik beter gaat functioneren.

Tot nog toe ging het om de z.g. Technische Veroudering, het feit dat een apparaat na een bepaalde tijd niet meer werkt zoals het oorspronkelijk zou moeten doen. Wees gerust, de meeste audio apparatuur blijft minstens enkele tientallen jaren prima functioneren.

CommerciŽle Veroudering is de omstandigheid dat er nieuwe apparaten op de markt komen die beter presteren of meer functionaliteit hebben dan de oudere. Laat je daar niet onmiddelijk door overdonderen. Een bekend gezegde is "Het betere is de vijand van het goede". Enne: Laten die nieuwe spullen zich eerst maar eens bewijzen, niet alleen wat betreft de kwaliteit van de prestaties, maar ook "Heb je al die functionaliteit wel nodig, gebruik je het ook?"
Bovendien blijkt nogal eens dat zulke spullen een jaartje later in de uitverkoop liggen of voor een habbekrats op Marktplaats staan.

 
.