Links van breem.nl  < in bewerking >                                                                                       <laatst bijgewerkt:  2020-12-01>

In het kort:
Op deze pagina vind je mogelijk interessante links naar extene websites  Het is een nogal willekeurige greep.

Je kunt me suggesties voor meer links of niet meer werkende links  toesturen
Het feit dat ik hier een link vermeld betekent niet dat die site in mijn ogen "onverdacht" is.

Ik plaats alleen links naar sites die naar mijn smaak voldoende informatief zijn over de techniek.


Nederlandse tijdschriften en websites op het gebied van HiFi apparatuur en elektronica:

 

De Nederlandse afdeling van de Audio Engineering Society

 

Een website over Hifi voor in de auto

 

www.hifi.nl  is een uitgebreide professioneel opgezette website die zich onafhankelijk noemt.

Je vindt er links naar de meest exotische fabrikanten en leveranciers van al of niet werkende spullen.
In het verleden (2003 of zo) heb ik er ook de grootste onzin zien staan (demagnetiseren van CD's bijv) maar dat lijkt wat voorbij te zijn.

 

Leerzame Links  geeft uitleg over van alles en nog wat.

 

Het enige Nederlandstalige blad over zelfbouw elektronica Elektor heeft op gezette tijden ook artikelen over HiFi spullen.

 

Conrad is een webwinkel op het gebied van hobby-electronica in het algemeen. Bepaald geen Hifi, laat staan high-end, maar ze hebben best wel wat bruikbare onderdelen. Gebruiks aanwijzingen zijn vaak alleen in het Duits. (dat is tegen de EU regels)  

 


Literatuur:

 

Dr. J. J. Goedbloed "EMC" Kluwer, ISBN 90-201-2220-7  is ongeveer het standaard werk over EMC. Het heeft een degelijke theoretische onderbouwing, maar het is ook voor de meer praktijk gerichte mensen goed toegankelijk. Ik heb de 4e editie van '95, maar er is onlangs een nieuwere uitgave verschenen.

 

J. Davidse E.A. "Ruisarm ontwerpen" Kluwer,  ISBN 90-201-2176-6  maakt de voor veel elektronici toch nog ingewikkelde materie "ruis" een stuk inzichtelijker.

 

John R. Pierce "The science of musical sound" revised edition. Scientific American Books. Is een bron waar ik nog wel eens uit put.
ISBN 07167-6005-3

 

Vance Dickason, "Luidsprekerkasten ontwerpen"   Oorspr. titel "The Loudspeaker Desingn Cookbook" 

ISBN 90-5381-137-0  NUGI 433

 

E. Fikier. "Elektrostatische luidsprekers, Zelf bouwen of kopen"  Uitgave Elektuur BV,   ISBN  90-5381-029-3   Dit boek geeft een hoop theorie en praktijk van elektrostatische luidsprekers. Eveneens handleidingen voor het zelf bouwen van elektrostaten voor een paar honderd euro.


J. D'Appolito.  "Luidspreker meettechniek"  Oorspronkelijke titel:  "Testing Loudspeakers".  Vertaling: E.A.J.Bogers. Uitgave Segment B.V.  ISBN 90 5381 116 8 
Dit boek behandelt uitvoerig allerlei meetmethoden aan luidsprekers (kale chassis' en in de kast)  Er wordt uitdrukkelijk stilgestaan bij meet-technische complicaties, zoals het bepalen van de impedantie karakteristieken van luidsprekers, de keuze van en het omgaan met een meetmicrofoon, vloer- en wand- reflecties, nabije- en verre veld condities, etc.  De Thiele-Small parameters worden uitgelegd en er worden enkele software programma's besproken waarmee meetgegevens verwerkt kunnen worden.
Het is geen boek aan de hand waarvan je een luidspreker ontwerp kunt maken; van de diverse elementaire luidspreker behuizingen wordt nauwelijks meer dan de gesloten box en de basreflexkast behandeld. Maar als je je in luidspreker techniek (en ook wat in akoestiek) wilt verdiepen vind je hier een schat aan elementaire en praktische informatie die in boeken over het ontwerpen van luidspreker kasten en wisselfilters vaak ondervertegenwoordigd is.

Ook voor geluidstechnici in de professionele Public Address sector bevat dit boek waardevolle informatie.


(test) CD's:

"The Chamber of Horrors for Audiophiles"  TACET 54 demonstreert een aantal fouten in opnames en apparatuur. Er zijn nog wat meer "test"  CD's in deze serie. 

"Musical Illusions and Paradoxes".  Diana Deutsch demonstreet wat grapjes met het twee-orig luisteren (de binaurale perceptie)  Philomel Records Inc.

"High end test CD" Vanguard Classics 08 5033 71 geeft wat test tonen en laat ook wat horen over verschillende microfoon opstellingen. Nederlandse tekst

"CD Generator, High quality signal source for audio measurements and adjustments" AVP & MARUTECH RU1 0001-2  


Je mag me links en / of andere informatie sturen over Test- CD's die hier niet vermeld zijn.


Websites of fora waarin deze website bediscussieerd wordt:

Meld me s.v.p. als je weet hebt van een site waar mijn website bediscussierd wordt. Stuur maar een e-mail

 


Websites die een link hebben naar deze website:

Als je op jouw website een link naar mijn website gezet hebt wil ik jouw website hier ook graag vermelden. Ik neem wellicht de vrijheid om er commentaar bij te zetten. 
Ik ben erg terughoudend met het vermelden van commerciele websites. Dat is vooral omdat het er zoveel zijn, en ik niet over allemaal een uitspraak kan doen of er zin of onzin op staat.

Stuur maar een e-mail  

 


Hieronder wat websites waar ik toevallig op stuitte en die me interessant lijken:

 

Doknet kan je mogelijk aan service documentatie en/of reserve onderdelen helpen van apparatuur die je in huis hebt. Offerte aanvragen per internet. 

 

Het Agentschap Telecom , de vroegere Radio Controle Dienst, kan onder bepaalde voorwaarden een rol spelen in het oplossen van problemen met storing van buitenaf. Je moet wel redelijk zeker weten dat het niet aan je eigen spullen ligt. Een CE-merk zou daarvoor een garantie moeten zijn. Kies "Informatie" en dan "Storingen"

De VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland kan mogelijk behulpzaam zijn bij het oplossen van storingen door legale (en misschien ook wel illegale) zenders en zend-amateurs.

 

Deze Duitse site geeft uitgebreide informatie over de andere kant van de geluidsdragers: het opneemtraject. Er zijn ook diverse omrekenmachines beschikbaar.


Engels (talige) sites:

De AES is DE organisatie die technische audio standaards vaststelt. Veel standaards (specificaties) zijn hier ook te downloaden  (meestal niet gratis)

 

Epanorama mag bij geen enkele techno-hobbyist ontbreken. Engelstalig, goed gestructureerde link site over alles wat met elektro(nica) techniek te maken heeft.

 

Elliott Sound Products  (onbereikbaar op 20-12-01)  richt zich op de Doe-Het-Zelver. Het is een erg uitgebreide website over audio en  heb de artikelen pagina's nog slechts vluchtig kunnen doornemen; het lijkt me een site met degelijke technische informatie, alhoewel de uitleg soms wel heel veel woorden gebruikt. (maar daar maak ik me ook wel eens schuldig aan)
Er is ook een groot aantal bouw ontwerpen te bekijken, met uitgebreide uitleg. En je kunt er ook spullen kopen.

 

http://www.audiocircuit.com geeft serieuze informatie over audio zaken.


Een diepgaande beschouwing over luisterproeven .http://www.enjoythemusic.com/magazine/viewpoint/0601/audiohell.htm   

   

De heer Linkwitz is een bekende deskundige op het gebied van dipool luidspekers en wisselfilters. Hij heeft een zeer uitgebreide website.

 

Ik werd door Rainer v.d. W op deze site geattendeerd:  http://sound.westhost.com/cd-sacd-dvda.htm   over de SACD. (onbereikbaar op 20-12-01)

Rainer schreef o.m. "Deze site stelt veel onzinverhalen aan de kaak en heeft voor veel van de onzinverhalen adequate back-up om hun stellingen te weerleggen"

Ik heb deze zeer uitgebreide site nog maar oppervlakkig kunnen bekijken, maar de eerste indruk is tamelijk serieus.  Een aanrader dus.